Vyhledat

Vianočka

Recept od pecúriek Zuzky a Katky


Ingrediencie

500 g hladkej múky

150 g rastlinného tuku do cesta, ideálne izbovej teploty

100 g kryštálového cukru

250 ml mlieka

10 g soli

3 žĺtka

1 kocka čerstvého droždia

1 balíček vanilkového cukru

Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna

80 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40 ml rumu

1 vajce na potretie

za hrsť mandľových lupienkov


Postup

Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky. Dávajte pozor, ak máte čerstvé droždie, môže nastať rýchlo efekt „hrnček var“. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené hrozienka.(kto nemá rád nemusí dávať). Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne – majte na mysli, že cesto sa vám spočiatku bude dosť lepiť, ale odolajte prisypávaniu múky. Prisýpaním múky docielite, že vaša vianočka nebude mäkká a nadýchaná. Čiže zapamätajme si – múky len pol kila, ani o gram viac J. Trpezlivo miesime. Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým neznásobí svoj objem.





Zapletanie vianočky

Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na 4 a pre odvážnejších 6 rovnakých časti a vymiesime z nich guľky z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm. Zapletieme, položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Tesne pred pečením potrieme vianočky ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme 35 minút. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.

Dobrú chuť Vám praje Katka a Zuzka.


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše