top of page
Vyhledat

Moravia Magna

Festival oživenej histórie


Na festivale Moravia Magna sme zažili atmosféru stredoveku. Stretli sme tu veľké množstvo zainteresovaných ľudí, oblečených v dobových kostýmoch, ktorí všetkých účastníkov i návštevníkov učili svojmu remeslu. Bol tu kováč, hrnčiar i stredoveký kuchár. Festival bol zameraný na obdobie raného stredoveku, to je obdobie Veľkej Moravy, ale zároveň aj Vikingov, Franskej ríše i Byzancie. Druhý ročník festivalu, sa konal 24. júla 2021 v oravskom archeoskanzene, ktorí vedú manželia Bielikovci.





Stredoveká dedina pod Oravským hradom doslova ožila. Viac ako 90 účinkujúcich v historických kostýmoch, remeselníci, bojovníci, ich manželky i deti. „Už dlhšiu dobu pod Oravským Hradom budujeme stredovekú dedinu - Archeoskanzen. Toto miesto je jediným svojho druhu na Slovensku. Múzeum života bežného človeka v období raného stredoveku - obdobia Veľkej Moravy, kde môžete vidieť stavby dobovej architektúry, remeselníkov, ktorí Vám predstavia svoje remeslo a môžete si ho aj vyskúšať, previezť sa v rebrinovom voze, strieľať z luku a samozrejme aj zhliadnuť naše sokoliarske vystúpenia.“ – hovorí autor myšlienky a hlavný organizátor Filip Bielik, ktorý už niekoľko rokov buduje veľkomoravskú dedinu priamo pod Oravským hradom.


Nultý ročník festivalu zorganizovali pred rokom. Napriek nelichotivej situácii, ktorá súvisí s koronavírusom a nepraje živej kultúre, sa im podarilo zorganizovať festival aj tento rok.


„Moravia Magna 2021 prebehla výborne s malými nedokonalosťami, bez ktorých by to ani nebolo ono. V prvom rade chcem poďakovať sponzorom AMICO DREVO, Transbet a chalanom Braňovi a Romanovi ktorý zaplatili 90tim účinkujúcim jedlo, nápoje a toalety pre divákov. Ďalej chcem poďakovať účinkujúcim, za účasť na programe a v bojoch a remeselníkom, ktorí nám predvádzali svoje remeslá. Veľmi si Vážim že ste prišli a veľmi rád prídem podporiť Vaše akcie keď budete mať záujem. Osobitne chcem poďakovať majstrom muzikantom zo skupiny VALAR, veľmi som si užil hudbu vo Vašom podaní. Bola to paráda. Na záver chcem poďakovať Vám všetkým, ktorí ste sa na podujatie prišli pozrieť. Bez Vás by to nešlo.“ – ďakuje Filip sponzorom.





Jedným z nich je aj občianske združenie Morava krásna zem, ktoré vytvorilo námet na výrobu filmového dokumentu o archeoskanzene pod Oravských hradom a zachovávaní tradičnej kultúry, a to nielen vtedajších obyvateľov Veľkej Moravy, ale aj súčasníkov, ktorí sa venujú napríklad nehmotnému kultúrnemu dedičstvu sokoliarstvu. To spája Slovákov, Moravákov a Čechov už od roku 1967, kedy vznikol v bývalom Československu klub sokoliarov. Neskôr sa rozdelili na dva samostatná národné kluby, no priateľstvá ostali, pretrvávajú dodnes a zároveň sa vytvárajú nové kamarátske vzťahy medzi ľuďmi, ktorých zaujíma živá história.


Archeoskanzen v Oravskom Podzámku je jediné miesto svojho druhu na Slovensku. Archeoskanzen predstavuje podobu slovanského hradiska z obdobia Veľkej Moravy (9.storočie). Je tvorený stavbami, ktoré majú predlohy v skutočných archeologických objektoch . V archeoskanzene vidieť život bežného človeka v tomto období, ale aj predmety, ktoré používal a vyrábal a takisto autentické odevy, ktoré majú oblečené sprievodcovia, teda najčastejšie Filip a jeho manželka Mária.


V rámci prehliadok Archeoskanzenu si môžete vyskúšať aj lukostreľbu, vrhacie zbrane, dotýkať sa replík starých zbraní a výrobkov remeselníkov. Počas letnej sezóny býva dvakrát za deň sokoliarske vystúpenie s interaktívnym programom.



77 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page